Nieuws en weetjes over de vereniging

 

Nieuwsbrief.

Onze nieuwsbrieven zijn is ook hier terug te lezen. Klik op de link om naar de nieuwsbrief te gaan.

Nieuwsbrief mei 2020

Nieuwsbrief juni 2020

Nieuwsbrief juli 2020

Nieuwsbrief augustus 2020

Nieuwsbrief september 2020

Nieuwbrief oktober 2020

 

 

Broeder Athanasius 70 jaar lid van onze vereniging

Op maandag 6 juli 2020 zijn we op bezoek geweest bij Broeder Athanasius in Eindhoven. Broeder Athanasius is al 70 jaar lid van de NBV en van onze vereniging. Omdat Dana op het laatste moment moest afzeggen waren namens het bestuur Marja en Arie aanwezig. Omdat Anton als enige van het oude bestuur nog lid is, was hij er ook bij, zodat de broeder niet met alleen maar vreemde gezichten geconfronteerd werd. In 2009 verhuisden de broeders Glorieux van Dongen naar Eindhoven. De broeders hebben in Dongen al vanaf 1800 bijen gehouden.

We werden ontvangen door Broeder Urbanus, (voor de oudere Dongenaren onder ons misschien nog bekend als hoofdonderwijzer van de basisschool in Dongen) en de jubilaris. Onder het genot van een kopje koffie vertelde de Broeder Athanasius over zijn carrière als imker. Een hele lange carrière want hij heeft nog steeds 5 carnica-volkjes. Broeder Athanasius wordt dit jaar 87, en omdat het lopen wat moeilijker gaat moet hij zich bij het verzorgen van zijn bijen laten assisteren. Hij heeft nooit cursussen gevolgd en heeft zich het vak eigen gemaakt door ervaren imkers te helpen, hun vaardigheden af te kijken en door mee te doen met de NCB-excursies. Elke dag gaat hij met zijn scootmobiel naar zijn bijenstal op het mooie Glorieux-park. 

Na de koffie was het tijd voor het officiële gedeelte, Als voorzitter mocht Arie de NBV-oorkonde aan Broeder Athanasius overhandigen, en namens Sint Ambrosius Dongen had Marja nog een mooi flesje wijn in petto.Hoe enthousiast de broeder nog is, bleek wel toen hij tijdens een sappige regenbui bijna niet te stoppen was om ons zijn bijenstand te laten zien. We hebben toch maar even gewacht tot het droog was.

BroederMetOorkonde

Terug in het tehuis was er nog tijd voor een glaasje fris en werden er nog verhalen verteld over de vereniging en haar leden, en hoe het vroeger was in Dongen. We willen Broeder Urbanus en Broeder Athanasius bedanken voor hun gastvrije ontvangst en hopen ze zeker nog eens op de vereniging te zien. 

Klik hier voor foto's.

 

Nieuwjaarsbijeenkomst, 16 januari 2020

De nieuwjaars-/kenningsmakingsbijeenkomst was de eerste van onze verenigingsactiviteiten in 2020. Een kleine 20 aanwezigen hadden de weg naar de zorgboerderij het Zonneke weten te vinden. Na de ontvangst met koffie en cake gaf het bestuur een presentatie van de toekomstplannen met de vereniging en de ontwikkelingen op Kandoel en de Bernsehoef. Als sluitstuk van het 'officiële' deel werd Leon in het zonnetje gezet. Leon is al jaren de drijvende kracht van de werkzaamheden op Kandoel. Op de werkdagen daar, zorgt Leon er ook altijd  voor dat er koffie en koek aanwezig is. Ook zet Leon zich in voor het promoten en vergroten van de kennis van het imkeren. Bijna alle scholen in de omgeving van Moerdijk hebben al bezoek van hem gehad voor presentaties over het bijenhouden. Leon, bedankt voor je geweldige inzet voor de vereniging. Welgemeende dank is ook op zijn plaats voor Pieter. Wij zijn erg blij met de hartelijke ontvangst op het Zonneke en wie weet, kunnen we in de toekomst samen iets organiseren voor en met de gasten van het Zonneke. Na de presentaties was het tijd voor het hapje en het drankje. Dank je wel, Marja en Leon voor de verzorging hiervan. We kunnen terug kijken op een gezellige en geslaagde avond.

 

Leon wordt in het zonnetje gezet.

Leon wordt in het zonnetje gezet

Het bestuur had voor alle aanwezigen nog een nieuwjaarswens, vergezeld van een pakketje zaad van de Gaillarda. Voor de meesten een onbekende plant, maar voor de insecten, dus ook onze bijen, een populaire aanlegplaats. Informatie over de Gaillarda is o.a. te vinden op deze site.

 

Boomfeestdag op de Bernsehoef, 12 maart 2019

Op 12 maart 2019 werd de boomfeestdag gevierd op ons terrein aan de Bernsehoef. Diverse organisaties op het terrein van natuureducatie en biodiversiteit waren aanwezigm en ook de gemeente Loon op Zand was in de persoon van wethouder Gerard Bruijniks vertegenwoordigd. Speciale gastjes waren de kinderen van de basisschool de Touwladder uit Kaatsheuvel. Zij zouden gaan helpen met het planten van de fruitbomen. Het Brabants Dagblad was met twee man aanwezig en schreef een leuk stukje over de activiteiten op de Bernse Hoef. Dat stukje kunt  u hier terug lezen.

Een leuke dag, al werkte het weer niet erg mee.

Bekijk de foto's in het album Boomfeestdag 2019.

 Boomfeestdag 2019

 

Contactgegevens

Marja van Hedel
secretaris
06 4001 5737

KVK-nr : 67943152

IBAN:
NL83 RABO 0341 7911 56

Zwerm melden:
Leon van Asche (Dongen) 06-13217461 0162-315327
Anton Staps (Kaatsheuvel) 06-13402220
Jolanda van der Steen (Sprang-Capelle) 06-27333978
Pascal van der Steen (Sprang-Capelle) 06-51163616

marjavanhedel@msn.com